Cognac er en fransk brændevin af brandy-typen fra området Cognac. Cognac er destilleret hvidvin fra et afgrænset område og lagret på fad. Til cognac bruges hovedsageligt druen Ugni Blanc. Den høstes tidligt og giver en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på ca. 8 %. Den destilleres 2 gange og lagres på fade af eg fra Limousin eller Troncais.
Destillatet (eau-de-vie) lagres i mange år. Det kontrolleres løbende af kældermesteren, der vurderer hvornår det ikke kan udvikle sig mere. Destillatet har på dette tidspunkt en alkoholprocent på mellem 40 og 43 %. Det bliver oftest blandet med andre destillater, for at kældermesteren kan få den smag, han ønsker. Enkelte producenter laver enkeltmarks- og vintage-cognac.
Efter at destillaterne er blandet, hviler de op til 12 år og mindst seks måneder. Hviletiden hedder Mariage. Her efter kommer cognacen på flaske.
Cognacens kvalitet bliver målt ud fra, hvor længe den har hvilet.
V.S. (Very Special) eller tre stjerner, er den yngste mærkede cognac med en alder på mindst 2 år.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O. (Very Old) eller Réserve, kræver en alder på mindst 4 år.
X.O. (Extra Old), Extra eller Hors d'Age, kræver en alder på mindst 6 år.