Grappa er en italiensk brændevin, der fremstilles ved destillering af druekvas, som i forbindelse med produktion af vin er blevet tilovers efter presningen af druerne. Grappa er en parallel til den franske Marc, selv om de to varianter smager fuldstændig forskelligt. I begge tilfælde er der tale om et affaldsprodukt fra den egentlige vinproduktion, som danner basismaterialet for brændevinen.
En grappa bærer ofte et navn, der henviser til det område, hvor den kommer fra, eller den vin/druesort, der har leveret det druekvas, som grappaen er fremstillet af. Grappa di Chianti Classico, Grappa di Brunello, Grappa di Amarone, Grappa di Moscato eller Grappa di Barolo.
Grappa kan være mange ting, alt fra den skarpe, spidse og primitive spiritus til den ultra forfinede grappa.
Ligesom med vin findes der ikke-fadlagrede typer (lyse typer), og fadlagrede grappa'er som går over i det gullige til det lysebrune, afhængigt af arten og længden af fadlagringen.